Opis: Delikatne i młode pędy bambusa większości spośród setek gatunków są jadalne. Mają włóknistą konsystencję i kremową barwę, są podobne do szparagów. Stanowią jeden z najbardziej specyficznych elementów kuchni chińskiej. Pędy wykopuje się z ziemi, następnie starannie oczyszcza. Często przyrządza się je tuż po wykopaniu. Surowy pęd należy pokroić na kawałki, następnie ugotować, usmażyć lub zamarynować. W kuchni chińskiej bambus wykorzystuje się m.in. do przyrządzania zup, sałatek, sosów oraz wielu innych dań. Smacznym przykładem może być kurczak z pędami bambusa i słodką, czerwoną papryką, podobnie jak kurczak słodko – kwaśny. Szybki i prosty w przygotowaniu jest także ryż z bambusem. Wyjątkowy, lekko gorzkawy, jednak delikatny smak oraz chrupkość pędów bambusa, przysporzyła im amatorów zarówno w Chinach i całej Azji, jak i wśród smakoszy orientalnej kuchni z Zachodu.